Cybercrime maakt het internet onveilig

Cybercrime maakt het internet onveilig

Cybercrime maakt het internet onveilig, maar u kunt zich relatief eenvoudig wapenen!

Wellicht hebt u wel eens gehoord van cybercrime: het is één van de snelst groeiende vormen van online criminaliteit. Hacken staat nog altijd op de eerste plaats, maar waarschijnlijk dit zal niet lang meer duren. Cybercrime overwint en aan- en verkoopfraude is de aanvoerder. Samen maken ze het internet onveilig. Uw digitale veiligheid is helaas niet 100% te garanderen, maar u kunt zich relatief eenvoudig wapenen tegen veel voorkomende internetcriminaliteit.

Expertise nodig? Klik nu

Veel voorkomende vormen van internetcriminaliteit zijn phishing en voorschotfraude. Termen die u wellicht niets zeggen. We leggen het u uit. Phishing is een vervalsingsvorm die u misleidt. Met deze vorm richten criminelen zich op de zwakste schakel in het online koop- en betalingsproces namelijk: de mens.

Ze sturen e-mails van bekende en betrouwbare bedrijven. Er wordt gevraagd om uw logingegevens, creditcardinformatie en/of sofinummer. Als u deze gegevens doorgeeft of invult kunnen de vervalsers vervolgens uw creditcard plunderen of goederen op uw kosten aanschaffen.

Hoe herkent u phishing?

U kunt phishing herkennen aan een aantal algemene kenmerken: slordig taalgebruik, snelle reactie (van uw kant), onpersoonlijk, foute links en soms worden er bijlagen meegestuurd. U wordt gevraagd om deze te openen. Dit kunt u beter niet doen, want ze kunnen spyware bevatten! Spyware verzamelt informatie op uw computer of verzendt uw data via het internet naar commerciële en/of kwaadwillende derden.

Spyware is dus software die u “bespioneerd” met alle gevolgen van dien. Als de software eenmaal is geïnstalleerd, kan de crimineel zijn doel waarmaken: geld verdienen. Vaak wordt dit gedaan door het doorverkopen van uw gegevens aan andere mensen die hier iets mee kunnen. U staat op een lijst waar u echt niet op wilt staan!

U kunt zich tegen aanvallen van phishing beschermen door bijvoorbeeld uw computer te voorzien van een anti spyware programma. Avast is hier een goed voorbeeld van. Met meer dan 230 miljoen gebruikers behoort dit antivirusprogramma tot één van de beste beveiligingsprogramma in de wereld. Deze kunt u gratis downloaden via onder andere www.avast.com (ook compatible met Windows 10).

Wat is voorschotfraude?

De criminelen beginnen hun route op dezelfde manier als phishing: via e-mail. De afzender vraagt meestal om hulp in de vorm van geldbedragen. Voorschotfraude wordt ook wel Nigeriaanse fraude genoemd, omdat deze vorm van internetcriminaliteit meestal het werk is van Nigerianen. Het is een bijna traditionele vorm van fraude, want deze Nigeriaanse zakelijke voorstellen duiken al meer dan 10 jaar op via de fax, brief en tegenwoordig via e-mail.

Ze zijn vaak geschreven in slecht Nederlands. Zo leest u bijvoorbeeld dat u een behoorlijk geldbedrag hebt gewonnen of dat een zakenman een groot geldbedrag zijn land uit wil krijgen. U mag een gedeelte van het geld houden als u uw bankrekening ter beschikking stelt. Er wordt gesuggereerd dat u in een korte tijd veel geld kunt verdienen. Het enige dat u hoeft te doen is de transactiekosten overmaken.

U ontvangt echter niets en de bankrekening van de andere partij is weer behoorlijk aangevuld. Duidelijke zaak zouden wij zo zeggen, maar toch zijn er jaarlijks een groot aantal mensen die zich hier door laten misleiden. Let u op, want nu weet u wat voorschotfraude is.

Beter wapenen tegen cybercrime

Wilt u zich beter wapenen tegen cybercrime? Naast bovengenoemde opties, zoals gebruik maken van een anti spyware programma, onbekende bijlagen niet openen, niet reageren op verdachte e-mails is het aan te bevelen om beveiligingsmaatregelen te treffen. Een professioneel internetbedrijf kan u adviseren.

Er is geen pasklaar beveiligingsadvies, want ieder bedrijf vergt een andere aanpak. Dit betekent dat het altijd gaat om maatwerk. Wij hopen u met bovenstaande waardevolle informatie te hebben gegeven, want in 2015/2016 gaat het meer dan ooit bij beveiliging om bewustwording, monitoring, kennis opdoen en daar gericht op anticiperen en verbeteren. Want ook u kunt u een doelwit zijn!

Comments are closed.