De verschillen tussen SEO en SEA

De verschillen tussen SEO en SEA

SEO en SEA zijn hulpmiddelen om hoger te ranken in zoekmachines

Goed vindbaar zijn in zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo is één van de belangrijkste marketingdoelstellingen van ondernemers. De ondernemer die wat dieper duikt in de marketing rond een website komt termen als SEO en SEA zeker tegen. Maar wat betekenen deze termen nu en wat zijn de verschillen? Dit blogartikel lezen helpt u om de materie beter te begrijpen.

SEO is de afkorting voor Search Engine Optimization, een Engelse term voor zoekmachine optimalisatie. SEA is de afkorting voor Search Engine Advertising en betekent in het Nederlands zoekmachine adverteren. Het zijn hulpmiddelen om met uw website hoger te ranken in zoekmachines.

Ook meer bezoekers op uw website?
Bel nu 020 881 2021

SEO draait om organische resultaten in Google

SEO zorgt voor een betere zichtbaarheid in de organische resultaten. Dit zijn de natuurlijke weergaven die u aan de linkerkant van een zoekmachinepagina ziet. Een goede positie verwerven bij de organische resultaten is afhankelijk van hoe goed een website is. De zoekmachines en dan vooral Google is heel duidelijk van wat ze van websites verwachten als die hoog willen scoren. De meest belangrijke punten zijn:

dat de technologie snel en veilig is;
dat ze in dienst van de gebruikers staan;
dat de SEO copywriting van hoge kwaliteit is;
dat Google de inhoud goed kan indexeren;
dat ze niet proberen om Google te misleiden door zich anders voor te doen dan ze zijn.

SEA is het kopen van advertentieruimte in Google

SEA houdt in dat u tegen betaling advertenties plaatst op de zoekresultatenpagina’s van zoekmachines; één van de belangrijkste verschillen tussen SEO en SEA. U kunt advertentieruimte kopen bij verschillende zoekmachines zoals Google, Bing of Yahoo. Zo’n advertentie koopt u op basis van zoekwoorden.

U bepaalt bij welke zoekwoorden u wilt dat uw advertentie wordt getoond. Vervolgens betaalt u een bedrag als iemand op uw advertentie klikt. De prijs per klik hangt af van de populariteit van het zoekwoord/zoekterm. Een zoekwoord is een enkel woord; een zoekterm zijn meerdere woorden.

Google AdWords advertentiesysteem

Het meest gebruikte advertentiesysteem is wel Google AdWords. Dit systeem biedt de mogelijkheid om zoekwoorden in te kopen waardoor uw advertenties tevoorschijn komen wanneer er op die zoekwoorden gezocht wordt. De prijs per zoekwoord gaat volgens het Cost Per Click systeem (CPC). Als als een bezoeker op uw advertentie klikt betaalt u daar een bedrag voor. Hoe hoog de CPC is, is erg afhankelijk van het segment waar u inzit.

Sinds kort toont Google niet meer de advertenties aan de rechterkant, maar bovenaan de pagina. Het gevolg hiervan is dat de CPC verder zal stijgen en dat het voor bedrijven met een relatief klein budget moeilijker wordt om een effectieve lead te realiseren op Google AdWords. Kleinere en middelgrote bedrijven gaan op zoek naar alternatieven. SEO is een goede optie! Laat ons u helpen.

Comments are closed.