Google updates vrezen of verwelkomen?

Google updates vrezen of verwelkomen?

Moet u Google updates nu vrezen of verwelkomen?

Als u een beetje in zaken als zoekmachine optimalisatie (SEO) geïnteresseerd bent, dan heeft vast wel eens iets gelezen (of voorbij zien komen) betreffende de updates die Google regelmatig doorvoert.

De meest gebruikte namen voor deze updates zijn Panda en Pinguïn. Mooie namen die weinig bedreigend over komen en als u ziet dat Google zelf daar ook nog eens grappige en soms zelfs vertederend beeldmateriaal aan koppelt, dan lijkt er niet zoveel aan de hand. De praktijk is echter anders.

Google is al jaren bezig om ervoor te zorgen dat de beste kwaliteit naar voren komt als u een zoekopdracht invoert. Zoekt u een bakker die de mooiste bruidstaarten kan bakken (maken) dan moet deze ook in de zoekresultaten naar voren komen. Logisch toch!?

Toch is het zo dat dit niet altijd zo is geweest en dan drukken wij ons voorzichtig uit.

Expertise nodig? Klik nu

De beruchte Meta Keywords Tags

Tot 2009 kon een website eigenaar een veldje invullen met daarin zijn/ haar belangrijkste zoektermen / zoekwoorden of zoals u wilt …keywords. Een stuk of twintig.

Dit was om richting Google aan te geven waar de betreffende pagina over ging. Erg handig.

Het probleem was echter dat daar van alles en nog wat kon worden ingevuld, dus ook zaken die niets met het betreffende onderwerp te maken hadden.

Ging het artikel over bananen en er werden bij de Meta Keywords Tags woorden ingevuld die met computers te maken hadden, dan kwam bij het zoeken naar computers een artikel over bananen naar boven.

Niet echt prettig voor (be)zoekers!

Het is dus niet zo vreemd dat Google hier een einde aan heeft gemaakt. Er zijn technisch nog gewoon mogelijkheden om Meta Keywords Tags in te vullen, maar de enige “toegevoegde waarde” daarvan is dat Google (Bing en Yahoo trouwens ook) u kan bestraffen voor misbruik.

Niet invullen is ons advies dus.

Het algoritme verandert voortdurend

Bovenstaand voorbeeld is slechts het bekende topje van de ijsberg om aan te geven dat Google het (hun) algoritme voortdurend verandert.

Is er in algemene zin sprake van een verbetering…? In onze ogen zeker. Het manipuleren van zoekresultaten (black hat) is steeds moeilijker aan het worden en dat komt de kwaliteit ten goede.

Wij schrijven bewust dat manipulatie moeilijker aan het worden is en niet dat het onmogelijk zou zijn. Dit is namelijk niet zo.

Er zijn nog best wel wat “opties” om een aantal regels van Google te omzeilen en dat gebeurt dan ook.

Ons advies is om dit nooit te doen. De, laten we het netjes zeggen, keuze op dit gebied is steeds kleiner aan het worden. Er zijn heel wat websites, die de gok wel hebben genomen om tegen de regels van Google in te gaan, afgestraft.

Zoekmachine optimalisatie (SEO) is niets anders dan hard werken, net zoals bijvoorbeeld een bakker, slager of IT specialist dat moet (zomaar een paar voorbeelden ;-).

In iedere branche en of bedrijfstak zijn er regels waar men zich aan moet houden. Gebeurt dit niet, dan bestaat er de kans dat daar gevolgen aan vast zitten.

De Google Panda update(s)

Zonder al teveel in detail te treden leggen wij hier de twee meest bekende algoritme updates van Google uit. We beginnen met Panda.

Smart-InterWeb-Google-Panda-updatesDe Panda update (actief vanaf 2011) is eigenlijk een aanvulling op eerder gedane acties. Het gaat er om dat de volgorde van de zoekresultaten eerlijker verloopt.

Hoge kwaliteit krijgt voorrang boven lage kwaliteit. U mag daarbij denken dat websites die regelmatig (middels bijvoorbeeld een blog) passende content toevoegen, hoger in de zoekresultaten verschijnen dan websites die dat niet doen.

Eén en ander kan ook worden omgedraaid door te zeggen dat lage kwaliteit achter hoge kwaliteit komt te staan. Het is maar net hoe u het wilt zien.

De Google Panda update kan daarom het beste worden gezien als een filter. Dit filter is ontstaan door een groot “proefpanel” vragen voor te leggen die meestal met vertrouwen te maken hadden.

Het resultaat daarvan is de basis van de Google Panda update geweest.

De Google Pinguïn update(s)

De Google Pinguïn update(s) zijn ervoor om onnatuurlijk gedrag op het web tegen te gaan.

Eerder refereerde we al even aan het manipuleren van de zoekresultaten (black hat) en de Pinguïn van Google is het laatste wapen in deze strijd.

Google-updatesVoordat dit diertje ten strijde trok werd er door Google vooral via handmatige acties (updates) getracht om bijvoorbeeld onnatuurlijke linkbuilding etc. te herkennen en te bestraffen.

Dat had voor een deel effect, maar webmasters zijn creatief.

De Google Pinguïn is zelflerend. Bedenkt een website eigenaar een nieuwe (niet legale) truc om hoger in Google te scoren, dan is de kans aanzienlijk dat dit door het systeem zal worden herkent en zal er daarna een bestraffing plaatsvinden.

Er zijn erg veel websites “getroffen” door de Google Pinguïn update(s). Dat klinkt vrij zwaar, maar als u ziet dat bijna iedereen wel een tik heeft gehad, dan valt het onder de streep nog wel mee.

De groep die wel hard is getroffen heeft in het verleden vaak erg veel (financieel) profijt gehad van het tegen de regels van Google in gaan. Dit ten koste van anderen.

Voor deze groep geldt dan ook: “Wie zijn billen brandt,……….”

Hulp of u het onbewust (niet) goed doet?

Als u graag wilt weten of u onbewust tegen de regels van Google in gaat, of hulp nodig heeft bij het herstellen van een daling in de zoekresultaten, neemt u dan gerust contact op.

Ons team heeft veel ervaring als het gaat om (de gevolgen en herstellen van) de Pinguïn en Panda updates.

Comments are closed.