Het beste bestandstype voor op website

Het beste bestandstype voor op website

PNG, JPG of GIF: wat is het beste bestandstype voor op uw website of webshop?

Er zijn nog steeds veel vragen omtrent wat nu de beste bestandsextensie is als het gaat om afbeeldingen op een website of webshop. Om te kijken wat voor ú de beste optie is, lijkt het ons handig om de 3 meest populaire extensies onder de loep te nemen, namelijk PNG, JPG en GIF. Op deze wijze kunt u straks zelf bepalen welke u het meest geschikt vindt.

Hulp nodig bij het optimaliseren van uw website?

Wat is een PNG extensie/ bestand?

De letters PNG staan voor Portable Network Graphics. Niet echt heel erg belangrijk om te weten, maar het kan ook geen kwaad zullen we maar zeggen. Het formaat PNG biedt een belangrijk voordeel ten opzichte van bestandstypen en dat is dat het transparantie in verschillende gradaties ondersteunt. In dat opzicht is PNG beter dan JPEG en GIF. Daarnaast kunt u er 24-bits-plaatjes mee opslaan. Het zit wat vanzelfsprekender in elkaar. Zelfs met een teksteditor kunt u nog een PNG-bestand bekijken. Dit komt omdat zaken als naam van de auteur en omschrijving van de afbeelding gewoon als tekst worden opgeslagen.

Een PNG bestand gebruikt u het beste voor afbeeldingen met veel kleuren, een kleurverloop naar transparantie en afbeeldingen waarbij de grootte van het bestand geen probleem is. Dit laatste is eigenlijk al weer wat achterhaalt, omdat er veel gratis “tools” zijn die PNG bestanden kunnen verkleinen zonder kwaliteitsverlies. Sterker nog, met deze tooltjes kunt u een PNG afbeelding vaak nog lichter maken dan JPG. Nu weet u wat een PNG extensie/ bestand is en wat de voordelen en nadelen zijn. Op naar de volgende!

Wat is een JPG extensie/ bestand?

JPG (ook wel ook JPEG genoemd) staat voor ‘Joint Photographic Experts Group’. Deze bestandsextensie is erg geschikt voor fotografisch materiaal waar veel kleuren in verwerkt zijn. Een JPEG-bestandsindeling kent diverse compressiemogelijkheden. Hoe hoger de compressie des te kleiner het bestand, en des te geringer de beeldkwaliteit. De compressie kunt u tot een bepaalde hoogte handmatig bijstellen. Het kwaliteitsverlies van een JPG bestand valt dan niet veel op bij foto’s, maar wel bij grafieken, lijnen of letters. Voor dit soort afbeeldingen is de GIF- of PNG-compressie beter geschikt.

We kennen JPG bestanden met onder andere RGB kleuren. De letters staan voor rood, groen en blauw. De kleuren worden opgelegd en nemen als het ware het reflecterende licht weg. RGB kleuren zijn vaak wat donkerder dan bijvoorbeeld CMYK kleuren.

CMYK staat voor de kleuren cyaan, magenta en geel (yellow). Door de kleuren cyaan, magenta en geel te mengen ontstaat hoogstens donkerbruin, daarom is de kleur zwart (key) toegevoegd. De kleuren worden opgelegd en nemen als het ware het reflecterende licht weg. De meeste drukkerijen vragen om JPG bestanden in CMYK kleuren aan te leveren, omdat daarmee de beste kwaliteit wordt bereikt. U kunt RGB kleuren eenvoudig handmatig omzetten naar CMYK kleuren.

Een nadeel van een JPG extensie/ bestand is dat slechts 8 bits per kleur (rood, groen en blauw) mogelijk is en dat er geen mogelijkheid is om een deel van de afbeelding transparant te maken. Bij een GIF bestand is dit wel mogelijk, want hier wordt gebruik gemaakt van een palet (een verzameling discrete kleuren). Met JPG valt goed te werken als het gaat om afbeeldingen met veel kleuren zoals (kleuren)foto’s.

Hiermee hebben we beknopt een antwoord gegeven op wat een JPG extensie/ bestand is, want er valt natuurlijk veel meer over te vertellen. U leest het goed, kleur bekennen is bij ons aan de orde van de dag. We gaan snel door naar ons laatste onderwerp: het GIF bestand.

Wat is een GIF extensie/ bestand?

GIF is de afkorting van Graphics Interchange Format. GIF bestanden gaan al geruime tijd mee en zullen ook niet zo snel verdwijnen van het internet. Dit komt omdat ze heel wat voordelen hebben. Een GIF bestand neemt weinig ruimte in beslag. Daardoor kan een afbeelding snel ingeladen worden als iemand uw website bezoekt. Een ander belangrijk voordeel is dat ze een transparante achtergrond hebben. Daardoor hoeft u niet steeds de afbeelding te veranderen als u bijvoorbeeld de achtergrond van uw website wilt wijzigen.

Veronderstel dat u vandaag beslist om van uw blauwe achtergrond een gele te maken? De afbeelding(en) hoeft u dan niet aan te passen. Zo kan een GIF bestand u heel wat tijd besparen. GIF is vooral goed voor kleine grafische elementen op uw website en eventueel bewegende banners. Het bestand ondersteunt kleuren, verschillende resoluties, animatie én, zoals hierboven genoemd, een transparante achtergrond.

Een GIF biedt de mogelijkheid om verschillende beelden in hetzelfde bestand achter elkaar op te slaan, zodat er een animatie kan worden vertoond. Een nadeel is dat er maar een beperkte keuze is aan kleuren, dus niet echt geschikt voor (kleuren)foto’s. Ook over GIF valt vanzelfsprekend nog (veel) meer te vertellen, maar de basiskennis als het gaat om “wat is een GIF extensie/ bestand?” bezit u nu.

Voor welk bestandstype gaat u op uw site?

U weet nu wat de voornaamste verschillen zijn tussen een GIF, JPG en PNG extensie/ bestand. Welk bestandstype voor u het beste is, is vooral afhankelijk van uw bedoeling en onderwerp van het beeldmateriaal. In ieder geval hopen wij u met bovenstaande informatie weer een stukje wijzer te hebben gemaakt. Hebt u vragen, dan kunt u altijd even contact met ons opnemen. Wij staan u graag te woord.

Comments are closed.