Is linkbuilding belangrijk voor mijn website?

Is linkbuilding belangrijk voor mijn website?

Is linkbuilding (nog steeds) zo belangrijk voor mijn website?

Er is nu en in het verleden erg veel te doen geweest over linkbuilding. De één zegt dat het ontzettend belangrijk is en dat iedere backlink er één is, maar de andere zegt dat je er ver vandaan moet blijven.

Tja, wat nu te doen?

Tijd dus om antwoord te geven of linkbuilding (nog steeds) zo belangrijk is voor mijn (uw) website?

Linkbuilding expert nodig? Laat ons u helpen

Het ontstaan van linkbuilding

Google heeft ooit bedacht dat als er backlinks van andere websites naar uw website zijn, dit positief zal worden beoordeeld. Een (willekeurige) link werd beoordeeld als een stem en des te meer stemmen u had, des te beter het was.

Smart-InterWeb-Linkbuilding-strategieOp zich leek dit een prima wijze als het gaat om het beoordelen van een site. U zou zelfs kunnen zeggen, dat dit democratisch was.

Toch liep het niet helemaal zoals Google in gedachten had, want webmasters en website eigenaren bleken iets creatiever dan dat deze zoekmachine gigant had gedacht.

Iedereen ging naar iedereen linken, er werden Linkbuilding Farms opgericht waar je complete pakketten met honderden, zo niet duizenden backlinks kon kopen en de Startpagina´s schoten als paddenstoelen uit de grond.

Daar had Google even geen rekening mee gehouden. Erger nog, ze hadden geen passende alternatieven bedacht hoe websites dan wel te beoordelen (lees: de juiste plaats in de zoekresultaten te geven).

Vrijwel alle (linkbuilding) eieren lagen in één mandje zullen we maar zeggen.

Hoe nu verder?

In een proces van jaren heeft Google het voor elkaar gekregen om de waarde van backlinks aan te passen. Wij zeggen zeer bewust aan te passen, want het belang van het verkrijgen van backlinks en linkbuilding is nog steeds erg groot.

Het verschil tussen vroeger en nu moet voornamelijk worden gezocht in het feit dat de backlinks die worden ontvangen “branche gerelateerd” moeten zijn.

Een backlink van een autodealer is, als u zelf een autodealer bent erg mooi, maar omdat dit in de praktijk niet zo heel snel zal gebeuren, kan een backlink van een autoverzekeraar een prima alternatief zijn.

Het gaat dus om relevantie.

Naast relevantie is het ook van belang dat de backlink waarde heeft.

Een linkje van een zogenoemde linkpagina (of Startpagina) waar honderden URL´s/ links op staan is veel minder waardevol als u dat zou vergelijken met een backlink van een homepagina van een populaire website.

Hulp bij linkbuilding?

Er zijn nog steeds veel aanbieders die u graag (tegen forse betaling) willen bijstaan als het gaat om linkbuilding.

Smart-InterWeb-Linkbuilding-belangrijkWij willen niet iedereen over één kam scheren, maar ons advies is wel, begin er niet aan.

Hoe mooi de verhalen ook lijken en hoe professioneel de website ook oogt, de kans dat er op een onnatuurlijke wijze aan linkbuilding wordt gedaan is erg groot.

Denk daarbij aan het in één keer binnen komen van tientallen en soms wel honderden links.

Op het moment dat Google in de gaten heeft dat u onnatuurlijk backlinks verzamelt, dan zult u vrijwel zeker bestraft worden.

Een dergelijke afstraffing zal bestaan uit het (flink) dalen van voor u belangrijke zoektermen/ zoekwoorden in Google en als u het helemaal bont maakt, dan kan het zijn dat u geheel uit de zoekresultaten wordt verwijderd.

Herstellen van een dergelijke “penalty” is erg moeilijk en de kans dat uw website op het niveau zal terugkeren van vóór de afstraffing is gering.

U kon het weten!

Iedereen die zich goed en volledig laat informeren weet (nu) hoe gevaarlijk linkbuilding kan zijn.

Denk daarom goed na voordat u aan het verzamelen van backlinks begint. Kies om te beginnen altijd kwaliteit altijd boven kwantiteit en zorg dat de links die u binnen krijgt in de taal van uw website is.

Linkjes vanaf een Spaanstalige website horen niet thuis richting een volledig Nederlandstalige site/ webshop of webwinkel.

Bied zelf een mooi product/dienstverlening aan waar website eigenaren naar toe willen linken. Een toegevoegde waarde bieden dus. Zo van “Wat dit bedrijf te bieden heeft, daar link ik graag naar toe”.

Twijfelt u of u op het gebied van linkbuilding/backlinks goed bezig bent, of overweegt u om hier de eerste stappen in de gaan zetten, neem dan even contact op.

Wij beantwoorden uw vragen graag zodat u met een gerust hart “omhoog” kunt kijken!

Comments are closed.