Mobiel vriendelijke website

Met een mobiel vriendelijke website doet u uw bezoekers een plezier!

Steeds meer mensen gebruiken hun mobiele apparaten om op het web te surfen. Als een bezoeker dan op een pagina terecht komt die nauwelijks leesbaar of bruikbaar is, zou dat toch jammer zijn! Een verloren kans om de aandacht van een potentiële koper te trekken. Het hebben van een mobiel vriendelijke website is dan ook een must!

Is een mobiel vriendelijke website hetzelfde als responsive website?

Nee, maar dan moeten we eerst even uitleggen wat een responsive website precies is. Een responsive website is een site die automatisch schaalt naar de grootte van het scherm. Dat kan een laptop, een mobiele telefoon of een tablet zijn. Hebt u een responsive website? Dan bent u al op de goede weg naar een mobiel vriendelijke website.

Er zijn echter nog een aantal andere factoren die meespelen om te stellen dat u een mobiel vriendelijke website heeft. We noemen als voorbeeld de laadtijd, staan de ‘klikbare’ opties op uw website voldoende uit elkaar? Op een mobiel apparaat wordt doorgaan geklikt met de vinger. Met twee knoppen die te dicht op elkaar staan levert dit problemen op. Niet erg vriendelijk voor uw bezoeker, toch?

Google geeft mobiele vriendelijke websites voorrang

Google geeft mobiel vriendelijke websites voorrangMet het niet hebben van een mobiel vriendelijke website schiet u uw doel voorbij, want uiteindelijk draait alles om de bezoeker. De bezoeker is voor ú interessant, Google in een andere mate. Het is waar, Google heeft op dit moment een monopoliepositie, maar laten we vooral Bing (en Yahoo) niet vergeten. In Amerika heeft Bing een marktaandeel van maar liefst 20%.

We zullen zien wat de toekomst brengt, maar tot nu toe is Google de zoekmachine die het voor het zeggen heeft.

Vooral Google is de laatste tijd dwingend bezig op het gebied mobiel vriendelijke websites en geeft zelfs voorrang, want als beloning worden er hogere scores uitgedeeld. Een onlangs door Google uitgevoerde update zorgt ervoor dat alle mobiele zoekresultaten (wereldwijd) hierdoor worden beïnvloed.

Google wil dat u een mobiel vriendelijke (responsive) website hebt. Hebt u dat niet, dan is dat nadelig voor uw score in Google. Zo ver is het inmiddels.

Controle met Google Webmaster Tools

In Google Webmaster Tools kunt u controleren of Google (mobiele) problemen heeft gevonden op uw website. U krijgt dan direct een lijst te zien met alle pagina’s die niet optimaal werken op mobiele apparaten. Als u een mobiel vriendelijke website hebt voor verschillende mobiele apparaten zou deze pagina dus leeg moeten zijn!

Het testen van uw website werkt heel simpel. De URL van uw pagina wordt geanalyseerd door Google Webmasters Tools en er wordt direct gemeld of u een mobielvriendelijk ontwerp heeft.

Is het nou echt zo belangrijk om mobiel goed gevonden te worden?

Ja, want ongeveer 50% van de mensen zoeken via een mobiele browser. Daarnaast komen ongeveer 50% van alle websitebezoeken via een zoekmachine. Als u dus niet gevonden wordt via de mobiele ranking van Google mist u dus 25% van uw potentiële website bezoeken. Daarnaast onthouden mensen het als ze op een website zijn geweest die er niet goed uitziet.

Help, ik heb geen mobiel vriendelijke website! Wat nu?

Er zijn verschillende manieren om uw website mobielvriendelijk te krijgen zoals de mogelijkheid om een aparte mobiel vriendelijke website (te laten) maken. Waarom? Desktopbezoekers hebben meestal snellere verbindingen dan mobiele bezoekers. Ze houden van mooie grote afbeeldingen en video. Dat zijn precies de dingen die een website te traag maken voor mobiele bezoekers.

Als u liever niet twee verschillende websites wilt bouwen en onderhouden, dan kunt u er ook voor kiezen om één website te maken die geschikt is voor alle apparaten door middel van responsive design die de bezoeker een optimale gebruikerservaring biedt op alle mobiele apparaten! Wij helpen u graag verder.