Oorzaken van een trage website

Oorzaken van een trage website

Wat zijn de (mogelijke) oorzaken van een trage / langzame website?

Een website die erg traag is doet het niet goed bij Google en (be)zoekers. Of een trage website nu echt een ranking factor voor Google is, daar twijfelen we aan. Als het al iets zou zijn dan is het volgens ons meer een indexfactor.

Voor nu even genoeg over Google en andere zoekmachines en snel over naar de zoekers van uw producten en/of diensten en natuurlijk de uiteindelijke bezoekers van uw website.

Graag een snelle website? Klik nu

Snel, snel!

Als we stellen dat we in een wereld leven waar alles “snel, snel” moet, dan trappen we een open deur in.

Bij een iets te lange rij bij de supermarkt worden veel mensen al geïrriteerd, betalingsverkeer schiet vaak niet op en dan hebben we het nog niet eens over de gemiddelde “klantenservice”.

Meerdere keren doorverbinden, vervelende in de wacht muziekjes en met een beetje pech belt u ook nog eens naar een nummer dat u per minuut een flinke duit kost. Zucht!

Bij bovenstaande voorbeelden zal er niet gauw een mogelijkheid zijn te bedenken om één en ander te bespoedigen, maar als het gaat om het wachten op een website omdat deze erg traag is, is dat wel anders. Wegklikken en op naar de volgende!

Als zoeker in Google, Yahoo of Bing staat u er waarschijnlijk niet bij stil als u een dergelijke actie heeft ondernomen, maar als het om uw website gaat die keer op keer wordt weg geklikt omdat deze traag is, breekt het angstzweet u waarschijnlijk uit.

U krijgt niet eens de kans om te laten zien waarom mensen met u zaken “moeten” doen, want ze zijn al weg voordat ze op uw website zijn beland.

Hoog tijd dus om de vraag “wat zijn de (mogelijke) oorzaken van een trage/ langzame website” te beantwoorden.

Eerst de meest voor de hand liggende oorzaken

Als verstandige eigenaar van een website kijkt u natuurlijk eerst zelf of uw website traag is. U kruipt achter uw Windows PC, Mac, IPad Tablet of mobiel en toetst uw URL in.

Mocht het zijn dat u merkt dat uw website traag opent of zelfs helemaal niets doet, raak dan niet meteen in paniek. Hebt u eraan gedacht dat het aan uw internetverbinding of computer zou kunnen liggen?

Begin website sneller makenMogelijke oorzaken kunnen zijn:

Bent u of iemand anders toevallig zware bestanden aan het downloaden?

Is uw apparaat aan het updaten of draaien er zware bestanden?

Kan het zijn dat uw computer of mobiele apparaat eigenlijk aan vervanging toe is?

Wat zijn op dat moment de beschikbare MB´s vanaf uw internetverbinding?

U ziet dat er oorzaken kunnen zijn waardoor u denkt dat uw website traag is, maar dat dit helemaal het geval hoeft te zijn.

Op naar de website zelf en daar de traagheid opsporen

Als u eerder genoemde heeft doorlopen en alles blijkt in orde te zijn, dan kunnen we de traagheid van uw website inhoudelijk (achter de schermen) gaan bekijken.

Om te zorgen dat u de reden van uw trage website zo snel mogelijk kunt achterhalen en het probleem kunt oplossen zetten wij hieronder punt voor punt de mogelijke oorzaken/oplossingen neer.

Is de webserver waar uw website op draait erg traag? Controleer dit via het Service Panel en of neem contact met uw hostingpartij op. Zit daar een (onoplosbaar) probleem, stap dan zo snel mogelijk over.

Hebt u zwaar beeldmateriaal en of bestanden op de site staan? Maak afbeeldingen lichter door ze te bewerken met bijvoorbeeld Photoshop.

Gebruikt u veel plugins op uw WordPress website? Deactiveer plugins die u niet (meer) gebruikt.

Is uw CMS wel up to date? Update uw WordPress of andere CMS (Content Management Systeem) altijd naar de meest recente versie.

Gebruik caching. Het steeds opnieuw genereren van iedere pagina (voor iedere bezoeker) op uw website kost een server veel capaciteit.

Vanzelfsprekend zijn er nog veel meer mogelijke oorzaken (en oplossingen) te bedenken bij een trage website, maar nu heeft u in ieder geval de meest voor de hand liggende.

Ook bij een langzame website geldt…..meten is weten!

Op bijvoorbeeld GTmetrix.com kunt u de prestaties van uw webpagina zelf analyseren. De resultaten zijn voor de gemiddelde website eigenaar echter vrij lastig te begrijpen.

Het grote voordeel van deze tool is wel dat er erg concreet aangegeven wordt wat de verbeterpunten zijn.

Een aantal verbeteringen zijn eenvoudig uit te voeren, andere zijn wel wat gecompliceerder.

Mocht u een website hebben die erg traag is en u komt er niet uit, neem dan contact met ons op.

Wij helpen u graag verder zodat u zich op de kortst mogelijke termijn weer kunt concentreren op andere (uw) zaken.

Comments are closed.