Veilig kopen in een webshop

Veilig kopen in een webshop

Hoe veilig kunt u kopen in een webshop of webwinkel?

In ons vorige blogbericht “cybercrime maakt het internet onveilig” hebben wij het gehad over internetcriminaliteit, de gevolgen daarvan en een aantal zaken die u kunt doen om erger te voorkomen. Door alert te zijn, maar ook door zaken te verifiëren kunt u zich vrij goed indekken. Internetcriminaliteit kent echter vele vormen. Bijvoorbeeld, hoe veilig kunt u kopen in een webshop of webwinkel?

Het is een onderwerp die de gemoederen flink bezighoudt. Het online kopen van producten in webshops en webwinkels brengt niet alleen gemak met zich mee, maar er zijn ook gevaren aan verbonden. Zekerheden zijn er niet, maar u kunt zich dus wel goed indekken als u veilig online producten wilt kopen. Wij geven u graag een aantal tips.

Expertise nodig? Klik nu

Wij raden u aan uw aankoop bij een webwinkel te doen met een erkend keurmerk, zoals het Thuiswinkel Waarborg keurmerk. Check altijd of de desbetreffende webshop dit keurmerk wel mag gebruiken. Surf daarvoor naar www.thuiswinkel.org. Meer dan 2.100 gecertificeerde webshops zijn hier aangesloten. Staat het bedrijf er (nog) niet bij? Meld dan eventueel misbruik van het logo bij thuiswinkel Waarborg.

Grootste onafhankelijke keurmerk: Stichting Webshop

Het grootste onafhankelijke keurmerk is echter de Stichting Webshop keurmerk met ruim 4.200 aangesloten webwinkels. De bij de Stichting Webshop Keurmerk aangesloten webwinkels en webshops zijn verplicht te voldoen aan de Europese en Nederlandse wet- en regelgeving en aan een Keurmerk-code.

Een bedrijf die deze keurmerktoets heeft doorstaan mag het logo voeren. Zoals al eerder gezegd, zekerheden zijn er niet, maar als een bedrijf bij Stichting Webshop is aangesloten mag u ervan uitgaan dat u een veilige aankoop doet.

Wilt u weten of een webshop het officiële logo van de Stichting Webshop keurmerk voert? Kijkt u dan op www.keurmerk.info. Halverwege de pagina staat ‘Nakomingsgarantie bij aankopen’, klik dan voor de optie ‘verder lezen’. Als u naar beneden scrolt, ziet u de oude logo’s die niet meer worden gebruikt. De zoekfunctie op onder andere deze pagina geeft u de mogelijkheid om te controleren of het bedrijf waar u uw aankoop doet, hierbij is aangesloten. Als dit zo is, dan kunt u er van uitgaan dat het een betrouwbaar bedrijf is.

Maar….alles is na te maken, zeker logo’s. Iemand die slechte bedoelingen heeft, deinst er niet voor terug om een logo na te (laten) maken. Komt u in aanraking met een webshop die niet is aangesloten, maar wel het logo gebruikt? Meld misbruik. Onder de optie ‘zoek aangesloten webshops’, vindt u een groene menuknop die u kunt gebruiken.

Er zijn mensen die op andere manieren een online aankoop doen. Koopt of verkoopt u bijvoorbeeld via Ebay of Marktplaats? Zorg ervoor dat bij aan- en verkopen u de naam, het adres en een (werkend) telefoonnummer van de verkoper/bedrijf hebt. Op deze websites kunt u namelijk zien welke andere advertenties de verkoper heeft lopen.

Slachtoffer worden van aankoopfraude en/ of verkoopfraude

Slachtoffer worden van aankoopfraude en/ of verkoopfraude kan op verschillende manieren gebeuren: door het vervalsen van gegevens (identiteitsfraude), het stelen van de identiteit (logo’s) van andere webshops, het gebruiken van een Thuiswinkel Waarborg nepcertificaat of door het niet betalen of toezenden van een product of dienst. Het is, ondanks eerder genoemde punten, toch soms nog lastig om een malafide webshop te herkennen.

Als de prijzen te laag zijn of als er producten worden aangeboden, die nog niet in de handel óf overal uitverkocht zijn, moet u zeker extra opletten.

Als u winkelt, wilt u veilig kopen. In een fysieke winkel moet u alert zijn op tasjesdieven. Daar hebt u in een online shop natuurlijk geen last van, maar er zijn wel andere gevaren die op de loer liggen. U hebt een product besteld én vooruit betaald. Echter, het product wordt niet geleverd.

Hebt u nu te maken met een webshop of bent u slachtoffer geworden van een nepshop? Aan de hand van bovengenoemde tips, kunt u dit controleren.

Pakkans nepshops is (nog) erg klein

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de pakkans van nepshops (nog) erg klein is. Er is sprake van een verontrustende groei, volgens onder andere de fraudehelpdesk en thuiswinkel organisaties. Dankzij duizenden klachten van gedupeerden haalt de Nederlandse politie iedere maand zo’n 15 tot 20 nepwebwinkels offline, waarvan een derde ‘bedrieglijk echt’ lijkt, maar in veel gevallen volgt er geen strafrechtelijk proces. Vaak is er te weinig bewijsmateriaal is.

Gemiddeld worden gedupeerden voor enkele honderden euro’s, in sommige gevallen voor duizenden euro’s opgelicht. Het is dus verstandig om zo veel mogelijk te voorkomen dat uzelf slachtoffer wordt door zo veilig mogelijk online aan- of verkopen te doen. En….een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Comments are closed.