Voordelen van een XML sitemap

Voordelen van een XML sitemap

Wat zijn ook alweer de voordelen van een XML sitemap richting Google?

Een sitemap kunt u het beste zien als een inhoudsopgave van uw website. Het is een overzicht van pagina´s (welke u graag geïndexeerd wilt zien) netjes op een rijtje.

Als u (lees: uw website) goed vindbaar wilt zijn, dan mag een sitemap zeker niet ontbreken. Omdat wij toch nog regelmatig vragen omtrent dit onderwerp krijgen, hierbij het antwoord op “wat zijn ook alweer de voordelen van een XML sitemap richting Google?”

Let op: we hebben het in dit artikel over XML sitemaps en geen HTML!

Ook beter in Google worden gevonden?

Is een sitemap verplicht/noodzakelijk voor mijn website?

Het antwoord op deze vraag is nee, maar dan wel met een…..maar!

Als uw website technisch helemaal goed is, dan kunnen zoekmachines als Google en Bing hiermee prima uit de voeten.

Ze doen een analyse van uw website en gaan aan de slag met de indexatie. Echter, hier komt de maar…

Zoekmachines weten zonder XML sitemap bijvoorbeeld niet:

•  Hoe zit de structuur van uw website in elkaar?
•  Wat zijn nu de belangrijkste pagina´s?

Om u een beeld te geven, ze werken in het donker. Met behulp van een sitemap begrijpen de “bots” van Bing en Google uw site beter, zeker als uw website zogenoemde dynamische inhoud bevat, of pagina’s die Ajax (nee, niet de voetbalclub) of Flash bevat.

Om toch maar even de meest gestelde vraag te beantwoorden betreffende sitemaps…nee, u komt hiermee niet direct hoger in de zoekresultaten. Daarvoor is de wijze waarop Google en Bing websites beoordelen te complex. Er spelen immers honderden factoren mee of u hoog zult scoren of niet. Een sitemap is er één van.

Is het aanmaken van een sitemap duur en moeilijk?

Nee, het aanmaken en toevoegen van een sitemap is zeker niet moeilijk en het is volledig gratis.

Op www.xml-sitemaps.nl bijvoorbeeld kunt u eenvoudig en vlot een sitemap aanmaken. Als u dit heeft gedaan, dan moet u niet vergeten alleen nog even richting Google aan te geven dat u een sitemap heeft.

Om dit te doen gaat u naar Google Webmaster Tools en u meldt zich aan. Hebt u trouwens geen account, dan is het aanmaken (even los van dit onderwerp) sterk aan te raden. Als u in uw Google Webmaster Tools account bent, klikt u bij “Home” op “Website toevoegen” en vult u de URL van uw website in.

Hierna moet u uw website verifiëren en de sitemap nog even toevoegen. Dat is alles.

Vergeet tot slot niet dat, als we praten over het gebruik en de voordelen van een sitemap, dit zeker ook voor webshops, of zoals u wilt webwinkels, geldt.

Komt u er toch niet helemaal uit of hebt u aanvullende vragen, neem dan gerust even contact op. Wij helpen u graag verder.

Comments are closed.