Wat is een CDN (Content Delivery Network) ?

Wat is een CDN (Content Delivery Network) ?

Wat is een CDN (Content Delivery Network) en wat heeft u er aan?

Een Content Delivery Network, afgekort CDN, is niets anders dan een groep servers die bijvoorbeeld bij datacenters staan. Het doel van het gebruik van een CDN is om de inhoud van websites, webshops en webwinkels efficiënt en snel bij de doelgebruiker af te leveren.

Er zitten nogal wat voordelen aan het gebruik van een Content Delivery Network. De laadtijd(en) is vanzelfsprekend de meest interessante. Staat een server bijvoorbeeld in de VS en iemand in Nederland klikt uw website aan, dan zal dit verzoek eerst naar de VS moeten en het antwoord (de pagina weergave) daarna weer terug naar Nederland.

Ondanks dat dit relatief snel kan gaan is letterlijk iedere seconde er één (teveel). Als een server meerdere verzoeken moet verwerken dan kunt u zich voorstellen dat het proces zal vertragen. Een bezoeker zal daarom langer moeten wachten tot dat uw website bij hem of haar in beeld komt.

De ervaring leert dat veel mensen niet langer dan 3 seconden wachten en dan klikken ze weg. Zonde en een gemiste kans voor u!

Expertise nodig? Laat ons u helpen

Optimaliseren richting server

Door uw (WordPress) website te optimaliseren zal de snelheid van weergave zeker toenemen en dit is dan ook de eerste stap die u zou moeten nemen om een snelle website te krijgen.

Is dit proces afgerond dan zou een Content Delivery Network (CDN) een perfect gevolg kunnen zijn.

Als u gebruik maakt van CDN worden zaken als javascript, afbeeldingen en andere zaken op uw website die niet veel veranderen (denk aan statische content) vanaf de dichtstbijzijnde locatie (server) verstuurd.

Op iedere server wordt u website “gecachet”. Dat dit behoorlijk wat tijdwinst kan betekenen, moge duidelijk zijn.

CDN en uptime

Nu we weten dat er met een CDN (Content Delivery Network) tijdwinst te boeken valt, gaan we over naar een ander voordeel en dat is de uptime.

Uptime is de tijd dat uw website ook echt “in de lucht” is. Ondanks dat veel hostingpartijen van de daken schreeuwen dat de uptime bij hun erg hoog is, zien we in de praktijk toch regelmatig websites die tijdelijk niet te bereiken zijn.

Als u gebruik maakt van een CDN en de server waar uw website op staat is offline, dan zal de (statische) content gewoon aanwezig blijven binnen het betreffende netwerk.

Een (be)zoeker zal over het algemeen niets merken als het gaat om de down time van uw site en zal deze gewoon kunnen bezoeken.

Nadelen van een Content Delivery Network (CDN) ?

Er zijn vanzelfsprekend ook verhalen te lezen dat er nadelen zijn aan het gebruik van een Content Delivery Network.

Deze lopen van, verlaging van de crawl rate, tot aan verlies aan/ van organisch verkeer. Zelfs zaken als dat er sprake zou zijn van duplicate content komen voorbij.

Wij hebben zelf positieve ervaringen met een CDN en hebben gemerkt dat eerder genoemde nadelen veelal niet aan een Content Delivery Network te wijten zijn.

Toch zijn we nieuwsgierig hoe uw ervaringen zijn. Laat u het ons weten?

Comments are closed.