Wat is een subdomein?

Wat is een subdomein?

Wat is een subdomein nu eigenlijk?

In de wirwar van adviezen als het gaat om domeinnamen, extensies en bijvoorbeeld het (op de juiste wijze) meertalig maken van websites, is de gouwe ouwe subdomein een beetje naar de achtergrond gedrongen. Jammer, want er zijn nog genoeg situaties te bedenken waar een subdomein erg functioneel kan zijn.

Daarom behandelen wij graag nog een keer “wat is een subdomein” met natuurlijk de voordelen en nadelen. Op deze wijze bent u weer helemaal op de hoogte.

Expertise nodig? Klik nu

Subdomein wordt onder hoofdomein aangemaakt

Zoals de naam al zegt is een subdomein een domein die “onder een hoofddomein” wordt aangemaakt. Het is het gedeelte van het adres dat voor een domeinnaam kan staan. Een webadres met een subdomein kan er bijvoorbeeld als volgt uit zien:

subdomein.domeinnaam.nl.

Het is een optie om bijvoorbeeld uw blog, of nog beter uitgelichte producten, een eigen plek te geven op/ naast uw bestaande website. Subdomeinen zijn gratis en kunnen onbeperkt worden aangemaakt. Voor het geld hoeft u het dus niet te laten en u kunt uw “fantasie” de vrije loop geven als het gaat om de naam. Een goed voorbeeld is startpagina.nl met zijn “dochterpagina’s”.

Wanneer u op startpagina.nl zoekt naar een bepaald onderwerp hebt u te maken met een subdomein naam. Bijvoorbeeld: u bent op zoek naar een hobby. Startpagina verwijst u dan door middel van het subdomein hobby.startpagina.nl naar de pagina waarop u van alles over hobby’s vindt.

Subdomeinen: een toegevoegde waarde?

Subdomeinen kunnen vooral handig zijn als u afwijkende producten/diensten in uw assortiment heeft. Het kan dus positief zijn voor de vindbaarheid van afwijkende producten/ diensten, want Google ziet uw subdomein als een aparte website. Deze moet, net als de rest van uw website, gevuld worden met unieke content (gebruik nooit gekopieerde tekst!). Uniek = verhoogde vindbaarheid!

Een andere mogelijkheid van een subdomein is als u internationaal gaat. Hieronder een voorbeeld ten opzichte van alternatieven gericht op Duitsland:

www.uwwebsite.nl/de
de.uwwebsite.nl
www.uwwebsite.de

Het grote nadeel van subdomeinen (met bijvoorbeeld .nl) gebruiken als u de internationale digitale snelweg op gaat, is het ontbreken van de juiste extensie. In Duitsland bijvoorbeeld zal een .de extensie altijd voorrang krijgen boven uw .nl subdomein.

Wilt u dus uitbreiden naar Duitsland, zorg dan voor een .de domeinnaam. Daarvoor is trouwens officieel wel een (zakelijk) adres in Duitsland nodig.

Subdomeinen een aanrader?

Of subdomeinen een aanrader zijn hangt dus af van meerdere factoren. Branding, SEO en de (mogelijkheid tot) aanwezigheid van voldoende unieke content zijn er slechts een paar. Wij hopen met dit artikel in ieder geval inzicht te hebben gegeven in de vraag wat is een subdomein en wat zijn de mogelijkheden.

Heeft u nog vragen over het gebruik van een subdomein, neem dan even contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Comments are closed.