Wat is een Trojaans paard eigenlijk

Wat is een Trojaans paard eigenlijk

Wat is een Trojaans paard eigenlijk en wat doet deze precies?

In eerdere artikelen hebben wij het al gehad over hoe u veilig kunt kopen in een webshop en het feit dat cybercrime het internet onveilig maakt. Ook vandaag gaan we het over veiligheid hebben en blijven we spreekwoordelijk dicht bij huis.

Of u nu wel of geen website heeft maakt niet uit, want de informatie die u vandaag tot u krijgt is voor iedereen bruikbaar die in meerdere of mindere mate actief is op het internet. Het onderwerp: wat is een Trojaans paard en wat doet deze precies?

Expertise nodig? Klik nu

Mythologische naam maar een levensechte digitale bedreiging

Het Trojaanse paard draagt een prachtige mythologische naam, maar is helaas een levensechte digitale bedreiging. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het geen computervirus, want het kan zich niet vermenigvuldigen. De besmetting gaat rechtstreeks van gebruiker naar gebruiker. Een trojan heeft altijd interactie nodig van de gebruiker; bijvoorbeeld het invoeren van een wachtwoord of het installeren van een hulpprogramma.

Een Trojaans paard is voor het blote oog onzichtbaar. Het kan verstopt zitten in bijvoorbeeld bestanden die gedownload worden zoals films, foto’s en muziek. Of vermomd als handig hulpprogramma, leuke screensaver of als upgrade. Het kan heel wat schade veroorzaken aan uw computer. Open daarom nooit zomaar bestanden die van een ander afkomstig zijn.

Trojaans paard komt binnen via een ‘virtuele achterdeur’

Als een Trojaans paard zich eenmaal heeft genesteld kan een ongenode gast zichzelf onopgemerkt via een ‘virtuele achterdeur’ op afstand toegang verschaffen tot allerlei zakelijke en privégegevens. Het deurtje gaat dicht en een hacker of andere cybercrimineel kan zich flink uitleven. Doordat hij (of zij) wachtwoorden en gebruiksnamen kan achterhalen, kunnen creditkaartnummers en bankgegevens worden achterhaald met als doel om uw bankrekening te plunderen.

Een Trojaans paard is dus een groot probleem bij de beveiliging van systemen. We kunnen wel stellen dat het één van de grootste bedreigingen vormt op het internet. Miljoenen computers worden dagelijks geïnfecteerd met dit kwaadaardig stukje software. Het komt voor op websites, maar ook social media heeft er last van.

In het begin van dit jaar werden honderdduizenden mensen op Facebook er door getagd. Slachtoffers werden door hackers om de tuin geleid met behulp van een pagina waarop een pornovideo te zien zou zijn. Zodra de gebruiker deze link opende verscheen er een melding dat Flash Player geïnstalleerd moet worden om de video te bekijken.

De software die werd aangeboden was in werkelijkheid geen Flash Player, maar een Trojaans paard. Een stukje lust werd een behoorlijke last.

Hoe kunnen we een Trojaans paard op stal houden?

De belangrijkste vraag is: hoe kunnen wij een Trojaans paard nu op stal houden? U kunt preventiemaatregelen nemen. Een firewall houdt uw computer gescheiden van het internet en regelt wie of wat er binnenkomt of naar buiten gaat. Het is de eerste en meest effectieve verdedigingslinie tegen hackers en andere ongenode gasten.

Ga nooit zonder firewall het internet op! Wees daarnaast selectief met het kiezen van uw bestanden. Open geen ‘vreemde’ e-mailbestanden en zeker geen bijlagen, want daar zit een Trojaans paard meestal verstopt.

Krijgt u een melding van een Trojaans paard als u uw website opent? Neem dan snel contact op met uw websitebeheerder of u belt ons. Wij helpen u graag verder.

Comments are closed.