Wat is een zoekterm

Wat is een zoekterm oftewel een keyword?

Zoekterm(en) bepalen mede hoe goed uw website wordt gevonden

Zoektermen, ook wel keywords genoemd, zijn nog steeds erg belangrijk in webteksten. Een zoekterm is hetgene (of een onderdeel van) dat wordt ingetoetst in de zoekbalk van een zoekmachine als Google of Bing. Zoektermen bestaan normaalgesproken uit meerdere woorden, anders wordt het een zoekwoord genoemd.

De juiste zoektermen in uw webtekst zijn termen die goed aansluiten bij de content op uw website en die gericht zijn op uw doelgroep. Het kiezen van de juiste zoekterm(en) is geen vanzelfsprekend proces. Een duurzame en grondige aanpak levert u niet alleen de nodige winst op korte termijn, maar vooral op lange termijn.

Meer bezoekers op uw website? Klik nu

Hoe bepaal je zoektermen?

Bij het bepalen van zoektermen die meer conversie op uw website kunnen opleveren (zoektermonderzoek) hanteren wij een aantal praktische en handige marketingtools, maar zeker ons gezond verstand en jarenlange ervaring. Daarnaast is onze stelregel “Wat u uniek maakt, dát zijn uw unieke zoektermen en niet andersom.” Wij leggen u graag uit wat wij daarmee bedoelen.

Het uitgangspunt bij het schrijven van website teksten moet altijd de producten/diensten van de klant zijn en dan ook nog eens zo specifiek mogelijk. Voorbeeld: U heeft een schildersbedrijf in Utrecht. Uitsluitend richten op een goede positie met de zoekterm “Schildersbedrijf” is naast vrijwel onhaalbaar ook nog eens niet verstandig. Deze zoekterm kan namelijk zowel door zoekers vanuit Groningen tot aan Maastricht worden ingetypt.

Hoe goed u ook bent in uw vak, de kans is zeer gering dat dergelijke bezoekers overgaan tot het leggen van contact omdat de keuze meestal valt op een regionale aanbieder, dit nog los van het feit dat wij ons goed voor kunnen stellen dat ú in verband met reisverkeer (reiskosten) liever klanten (opdrachtgevers) heeft die wat meer uit de buurt komen.

Wat dan wel?

Met de zoekterm “Schildersbedrijf Utrecht” is de kans als een stuk groter dat u bezoekers krijgt die op zoek zijn naar een schilder uit deze stad/ provincie. Nu kunnen we dit verder gaat uitbreiden om zoveel mogelijk zoekverkeer te vangen. Wat dacht u van zoektermen als “Schildersbedrijf Woerden”, “Schilder Hilversum”, Schilders Laren” etc. etc.

Zijn we nu klaar?

Nee, want ondanks dat we grote stappen hebben gezet is de stelling “Wat u uniek maakt, dát zijn uw unieke zoektermen en niet andersom” nog niet helemaal beantwoord. We weten inmiddels voor een groot deel wat u doet en waar u uw werkzaamheden aanbiedt, maar wat maakt u nu echt uniek? Gaat u de concurrentie aan met uw collega schilders op basis van prijs, het feit dat u met bijzondere verfsystemen werkt of richt u zich bijvoorbeeld op het schilderen van monumentale panden?

Neem specifieke termen op die u uniek maken

Door specifieke termen op te nemen die u uniek maken krijgt u meer gericht zoekverkeer en daar gaat het om. De (be)zoeker van Google of Bing die in of om Utrecht op zoek is naar een goedkope schilder zal eenmaal op uw website geland meteen weten dat hij of zij goed zit, want u geeft middels uw website teksten helder aan dat u concurrerende tarieven hanteert. Datzelfde geldt dan vanzelfsprekend voor het werken met bijzondere verfsystemen of de specialisatie in monumentale panden. Zijn alle drie deze voorbeelden op u van toepassing, dan zal dit op uw website overzichtelijk (voor mens en zoekmachine) moeten worden vermeld.

Wat u uniek maakt, dát zijn uw unieke zoektermen en niet andersom.