Web 2.0

Web 2.0: de tweede fase van het internet?

Absoluut. We laten hiermee het zogeheten dotcomtijdperk (voor een deel) achter ons. Web. 2.0 is het logische vervolg van de ontwikkeling op het internet. Het is een technische term waarmee de nieuwe generatie van world wide web producten en diensten wordt bedoeld.

Er is geen twijfel mogelijk dat web 2.0 een actieve rol speelt in de ontwikkeling en evolutie van het web waarbij de gebruiker een centrale rol inneemt.

Expertise nodig? Klik nu

Wat is web 2.0?

Eenvoudig gezegd is het een verzameling (voor het oog) losjes verbonden websites die tezamen dienen als platform om bijvoorbeeld interactieve webapplicaties op te bouwen. Ter verduidelijking geven wij hierbij een aantal bekende voorbeelden van dergelijke webapplicaties:

Twitter
You Tube
Facebook
Marktplaats
Linkedin
Google plus
Hyves
Tumblr

Er zijn wel honderden voorbeelden te noemen, maar dit zijn wel de meest bekendste van dit moment.

Hoe herkent u een web 2.0?

Web 2.0 sites herkent u bijvoorbeeld aan hun design waar we spiegeleffecten, glanzende gekleurde buttons met afgeronde hoeken en promotiestickers aantreffen. Interactie is toch wel de nummer één karaktertrek. Dit betekent dat een bezoeker een bericht kan verzenden, maar ook ontvangen. Neemt u maar eens contact met ons op als u hier meer over wilt weten.

De kracht van web 2.0

Hoe herkent u web 2.0De kracht van een web 2.0 site schuilt in het gebruiksgemak. U hoeft niet meer te wachten tot een hele nieuwe pagina is geladen, ingevulde veranderingen verschijnen direct.

Een goed voorbeeld zijn de marktplaatsen (bijvoorbeeld marktplaats.nl of spanjemarktplaats.nl).

Dynamische websites waar we actie en reactie (interactie) vinden. Daarnaast hebben web 2.0 sites ook de kracht om systematisch en eenvoudig artikelen te publiceren op het internet.

Eén van de grootste voordelen hierbij is dat de inhoud van de artikelen heel goed te vinden is door de zoekmachines zoals Google, Yahoo en Bing waardoor er weer hoger in Google gescoord kan worden.

Het verschil tussen een web 1.0 en 2.0

Het belangrijkste kenmerk van web 1.0 site is dat het veelal statisch is. Het is een website waar veel informatie in kan worden opgenomen, maar waar niet altijd ruimte is voor interactie. Als voorbeeld noemen wij de dinosaurus startpagina.nl. Hierbij gaat de communicatielijn maar één kant op, terwijl bij web 2.0 interactie de boventoon voert.

Wat kunt u met een web 2.0?

Dit ligt er aan. Is het internet een belangrijk verkoopkanaal voor u? Of wilt u hiermee naamsbekendheid creëren? Of wilt u aan linkbuilding doen? Is voorgaande op u van toepassing, dan is het zeker de moeite waard om geld en of tijd te investeren in dergelijke online activiteiten. Web 2.0 maakt het mogelijk om sneller en beter interactie en transacties te creëren.

Sociale netwerk

Een ander aspect van Web 2.0 is het vormen van sociale netwerken. Hierboven hebben we er al een aantal genoemd zoals Facebook en Twitter die ervoor zorgen dat mensen in contact kunnen komen met anderen, en dit alles op een eenvoudige manier.

2.0 websites creëren hiermee ook een mogelijkheid om andere mensen te ontmoeten, maar wel gebaseerd op de regels en mogelijkheden waarover het betreffende sociale netwerk beschikt. Daarnaast kunt u door lid te worden van allerlei sociale netwerken content/ widgets toevoegen aan uw website dat weer goed is voor de zoekmachine optimalisatie!

Web 3.0

De ontwikkelingen gaan in een rap tempo, want na web 2.0 is er alweer een web 3.0 oftewel het semantische web. Hiermee wordt bedoeld dat de sociale netwerksites de inhoud van websites gaat begrijpen. We geven u een voorbeeld: u eet iedere zaterdagavond bij dezelfde pizzeria, maar deze is op een zaterdagavond gesloten wegens omstandigheden.

Het web weet via uw profiel dat u ook houdt van Italiaans eten en suggereert daarom te gaan eten in het dichtstbijzijnde Italiaanse restaurant. Kun u het nog volgen?

Het is maar de vraag of gebruikers het wel zo prettig vinden dat het web (lees Google, Yahoo en Bing) alles over ze weet. Hierover zijn de meningen verdeeld.

Het succes van web 3.0 is dan ook (net zoals dat bij web 2.0 was) sterk afhankelijk van de manier waarop de gebruikers op deze ontwikkelingen gaan reageren.