Website teksten

Waarom (compacte) website teksten?

Het antwoord is simpel: de interesse wekken van de bezoeker èn zoekmachines als Google en Bing verleiden om u een goede positie te geven met zoektermen die voor u echt interessant zijn. Wij bedoelen hiermee dat de zoektermen weergeven welke dienst of welk product u aanbiedt. Dit maakt u uniek en niet andersom!

Voor de meeste websites geldt dat de bezoekers niet vanzelf komen. Daar moet heel wat moeite voor worden gedaan zoals het schrijven van webteksten. In het schrijven van goede zoekmachine vriendelijke website teksten gaat veel tijd zitten, maar deze zijn van essentieel belang om hoog in Google of Bing gevonden te worden.

Ervaren tekstschrijver nodig?
Bel nu 020 881 2021

U kunt dit zelf doen, maar als u geen tijd heeft of te weinig verstand van zaken hebt op dit gebied, laat ons van Smart InterWeb u dan helpen. Webteksten moeten aan andere eisen voldoen dan teksten op papier, want lezen vanaf een beeldscherm is anders. Wij zien in de praktijk vaak genoeg online teksten die worden gepresenteerd als offline teksten.

Het is duidelijk dat nog niet iedereen beseft dat er een verschil is tussen een papierlezer en een beeldschermlezer.

Verschil tussen beeldschermlezer en papierlezer

Het grootste verschil tussen het schrijven van een tekst voor een website en bijvoorbeeld tekst voor een folder, brochure of flyer is tijd. Beeldschermlezers scannen eerst alvorens er wordt gelezen.

Eerst wordt er gekeken naar de titel en de foto´s, daarna komen de tussenkoppen en intro aan de beurt. Een beeldschermlezer leest van boven naar beneden en niet van links naar rechts. Het is belangrijk om de lengte van de regel daarop aan te passen.

Als een bezoeker niet snel genoeg vindt wat hij zoekt (dit proces duurt meestal niet langer dan 1 à 2 seconden) dan is hij weer weg. Scanbaar en herkenbaar schrijven van website teksten is dan ook een must!

Dit houdt onder andere het volgende in:

√ Pakkende titel

√ Prikkelende inleiding

√ Inhoudelijke tussenkopjes

√ Bullet list (opsommingen)

√ Sprekend beeldmateriaal

√ Rechtstreeks de bezoeker aanspreken

De relatie tussen website en bezoeker

Een goede, scanbare en overtuigende webtekst (content) zorgt ervoor dat er een relatie ontstaat tussen uw bedrijf en een bezoeker. Het is het eerste contact dat de bezoeker met u heeft. Dit is vaak hét moment dat een bezoeker, al dan niet bewust, besluit om klant bij u te worden.

De bezoeker moet daarom in één oogopslag kunnen zien of u “een oplossing voor zijn probleem heeft”. Het gaat er dus om dat u het product of de dienst aanbiedt waar hij naar op zoek is. Zijn aandacht vasthouden is de volgende stap.

Naast een creatieve vormgeving en een goede structuur in uw website zijn aansprekende webteksten de sleutel tot succes, want zo houdt u de aandacht van de bezoeker vast. Daarvoor is een logische opbouw noodzakelijk, want iedereen moet begrijpen wat u vertelt.

Daarnaast kunt u denken aan de volgende stappen:

√ Plaats belangrijkste content direct in het zicht

√ Onderbouw de ideale situatie

√ Onderbouw uw oplossing (in de vorm van een product of dienst)

√ Aanbiedingen op uw website

Voor de potentiële klant èn voor Google is het tevens belangrijk dat website teksten regelmatig worden aangepast, veranderd en ververst. Uw website wordt hierdoor beter gevonden, want hoe beter u uw website optimaliseert hoe makkelijker het voor Google is om uw website te vinden én te indexeren.

Een ander belangrijk aspect is dat u de aandacht blijft trekken van een bezoeker (potentiële klant). Deze wisselwerking is belangrijk, want beide partijen heeft u nodig om succesvol te zijn.

Tekst op website verbeteren

Een website is net als een eindeloze TV uitzendingVrijwel iedere website tekst kan verbeterd worden. Uw webteksten door een ervaren tekstschrijver laten (her)schrijven is daarom verstandig, want u verhoogt daarmee de kans op bezoekers aanzienlijk.

Daarnaast is het van belang dat mensen die op uw website terecht komen direct zien dat ze op de juiste plek zijn en daar ook weer willen terugkomen.

Een website is een soort van eindeloze tv-uitzending waar van alles gebeurt en iedereen heeft een mening. Daarom ligt een webtekst ook zo gevoelig.

Wat is de grootste valkuil bij webteksten?

De meeste teksten die voor het web worden geschreven zijn vrij algemeen, omdat men niet durft af te wijken van anderen. En dat is juist de grootste valkuil, want goed gemikte zoekwoorden (zoektermen) en pakkende teksten kunnen voor meer en langer zoekverkeer zorgen.

De gehele bezoekerservaring van een webtekst moet mensen niet alleen uitnodigen meer te willen weten over uw dienst of product, uiteindelijk moeten ze ook tot het leggen van contact over gaan (conversie). Regelmatig een call to action in de teksten op uw website doen (naar bijvoorbeeld iets unieks) is dus zeker aan te raden.

Neemt u toch eens vrijblijvend contact met ons op om verder te praten over uw wensen als het gaat om website teksten! Wij staan u graag te woord.