Websites en adverteerders worstelen met adblockers

Websites en adverteerders worstelen met adblockers

Websites (en adverteerders) worstelen met adblockers: wat is er aan de hand

Veel websites (denkt daarbij aan kranten en andere online media) die adverteerders hebben, verliezen wellicht een belangrijke inkomstenbron: advertentieverdiensten. Dit komt omdat ze worstelen met adblockers. Nu is het bestaan van een adblocker geen nieuw gegeven.

Wat wel een actueel feit is, is dat Apple deze apps toelaat in de nieuwe versie van iOS. Dit doet wel stof opwaaien, want iOS is een besturingssysteem die we tegen komen op alle mobiele apparaten van Apple zoals iPhone, iPad, iPod touch en Apple TV.

Nu Apple adblockers op iOS-toestellen toestaat, zal de omzet van sommige bedrijven fors dalen. Een eerste versie van een AdBlock Plus-browser voor iOS 9 komt al binnen enkele weken uit. Dit betekent een legitiem gevaar voor mediabedrijven die hun winst juist halen uit online advertenties.

Online marketing expert nodig? Klik nu

Wat is een adblocker?

Een adblocker is een app die bezoekers kunnen installeren om advertenties te blokkeren. Hiermee wordt een eind gemaakt aan die vervelende advertenties die soms uw hele scherm in beslag nemen. Daarnaast biedt het installeren van een adblocker ook een zekere mate veiligheid, want advertenties worden vaak gebruikt door internetcriminelen om malafide software, zoals virussen, te verspreiden. Website bezoekers gaan erop vooruit, zou u zeggen.

Adblock Plus is de meest populaire browser extensie die beschikbaar is voor Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera en Android. De belangrijkste functie is het verwijderen van alle advertenties tijdens het surfen zoals YouTube video reclames, Facebook advertenties, banners, pop-ups en achtergrond advertenties etc.

Het laatste nieuws van Adblock Plus is dat zij het afgelopen 50 procent meer gebruikers hebben gekregen. Dat begint zo langzamerhand zijn effect te krijgen en de vraag is of Adblock Plus hierdoor een machtspositie krijgt.

Adblock Plus heeft een ‘Acceptable Ads-whitelist’

Sinds 2011 is bekend dat Adblock Plus een ‘Acceptable Ads-whitelist’ bijhoudt. Het bedrijf heeft verklaard is dat deze lijst bedoeld is om ‘niet’-storende advertenties zichtbaar te laten. Hmm…was het doel van een adblock niet zodat een bezoeker dit bepaalde? Nu worden de rollen omgekeerd. Dit schept toch enige verwarring.

Daarnaast wordt er gesuggereerd dat sommige grote bedrijven zoals Google, Facebook en Microsoft het bedrijf betalen om advertenties niet te blokkeren. Niemand weet om welke bedragen het gaat.

Adblock Plus geeft zelf als reden op dat bedrijven betalen voor deze whitelist, omdat het tijd en moeite kost om de lijst te beheren, aangezien alles wordt uitgevoerd op vrijwillige basis. Wat is hier nu precies aan de hand? Het antwoord moeten wij u (nog) schuldig blijven.

Wel is duidelijk dat bedrijven die winst behalen met online advertenties hierdoor behoorlijk onder druk worden gezet.

Comments are closed.