Wel of geen slider op website

Wel of geen slider op website

Wel of geen slider (carrousel) op uw website?

Ondanks dat wij ze nog veel zien vragen wij ons af of je nu wel of geen slider (carrousel) op je website moet gebruiken. Bij het rechtstreeks vragen aan de eigenaar van een website is het antwoord steevast, wij vinden het mooi. Tja, over smaak valt (gelukkig) niet te twisten, dus daarmee lijkt de kous af. Nou, niet helemaal.

Ondanks dat iedere websitebouwer en of eigenaar van een site de vrijheid geniet wat hij of zij mooi, passend en functioneel vindt, gaat het niet om hun! De vraag zou moeten zijn, hebben de bezoekers van mijn website er iets aan. Met andere woorden, is een carrousel/ slider functioneel. Het antwoord op deze vraag is, meestal niet.

Hulp nodig bij het optimaliseren van uw website?

Een carrousel of slider toch niet zo´n goed idee?

De meest genoemde redenen zijn:

Een carrousel of slider irriteert me zeggen de meeste bezoekers
Ik dacht dat het een banner was en daar houd ik niet van
Ik was op zoek naar een antwoord op mijn vraag en kon deze niet meteen vinden en daarom heb ik de website weg geklikt

Oeps, maar dat was (is) de bedoeling niet! Als website eigenaar had u immers in gedachten om meerdere boodschappen op uw homepage te plaatsen en om uw bezoekers een bijzondere ervaring te geven.

Hoe gek het ook mag overkomen, de meest bijzondere ervaring van een bezoeker is aan te treffen waar hij of zij naar op zoek was. De zoekopdracht was bijvoorbeeld een blauwe hoodie in de maat XL en als de vraag dan wordt beantwoord (middels een carrousel of slider) met een bedrukt T-shirt in de maat S, daarna een rode pet, etc. etc. dan is dat verre van bevredigend. Kans gemist, meestal!

Het is aan te raden om bezoekers te laten landen op een pagina waar meteen zichtbaar is waar men naar op zoek is. Zoekt men een hoodie, dan staat er ook een afbeelding van een hoodie. Daarnaast een overzicht van de verkrijgbare maten, productomschrijving, prijzen, bestelmogelijkheden en wat dacht u van leuke actiekortingen!

Op deze wijze ontstaat er een situatie waarbij het niet de vraag is waarom een bezoeker zou overgaan tot koop, maar waarom niet.

En als ik het nu per se wil?

Als u toch per se een slider of carrousel op uw website wil. Houd dan onderstaande punten in de gaten.

Laat de carrousel of slider niet automatisch rouleren, maar laat uw bezoeker zelf bepalen of hij of zij naar de volgende afbeelding wil gaan. Zo heeft deze de controle.
Houd de tekst in de afbeelding zeer kort
Zorg dat de link die achter de slideshow zit naar de juiste pagina linkt
Gebruik het uitsluitend op product/diensten pagina´s

Een slideshow kost laadtijd

Laadtijd WebsiteSlideshows werken meestal via Javascript/jQuery wat altijd extra laadtijd kost. De snelheid van de homepagina wordt hierdoor negatief beïnvloedt. Dit wordt nog erger als u daar ook nog eens zware afbeeldingen in plaatst.

Het resultaat zal zijn dat uw homepagina meer tijd nodig heeft om te laden, met als gevolg dat veel (potentiële) bezoekers weg zijn. Ja, ze zijn al weg voordat ze überhaupt op uw website zijn geweest!

Er zijn maar weinig mensen die langer dan drie of vier seconden wachten voordat een site in beeld komt. Los van dit gegeven werken veel carrousels en sliders niet op een mobiel apparaat. Het is waar dat slideshows kunnen worden uitgeschakeld, maar de vraag is dan toch, welke voordelen blijven er nog over.

Uw ervaringen

We zijn benieuwd wat uw ervaringen zijn. Laat het ons gerust weten. Hebt u momenteel een diavoorstelling op uw website, wilt u deze behouden maar kunt u wel wat “ optimalisatie” advies gebruiken, neem dan contact op. Wij helpen u graag verder.

Comments are closed.